Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği öğrencisi Burak Bozteke'nin hayatı, yüzde 30 görme kaybıyla başladığı ve 18 yaşında tamamen görme yetisini kaybetmesiyle bambaşka bir yöne evrildi. Ancak bu durum, onu müziğe daha da yakınlaştırdı. İlkokuldan itibaren müzik eğitimi alan Bozteke, bugün 6 farklı enstrüman çalıyor ve sözü ve müziği kendisine ait 14 şarkının yaratıcısı. Adana'da doğup büyüyen genç müzisyen, Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu ile Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi'nde aldığı müzik eğitiminin ardından, görme kaybından sonra müziğe olan bağlılığını daha da artırdı. Gazi Üniversitesi'nde eğitimine devam ederken, Almanya'da düzenlenen Uluslararası Görme Engelliler Şarkı Yarışması'nda elde ettiği başarılarla da adından söz ettirdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın da takdirini kazanan Bozteke, müziğin hayatındaki rolünü ve gelecek hedeflerini bizimle paylaştı.
Müzik, Hayata Bağlanan Bir Ses
Burak Bozteke, görme kaybının ardından hayatını müziğe adama kararını şöyle açıklıyor: "Müzikle olan ilişkim çocukluktan geliyor. Sürekli şarkı söyler, duyduğum sesleri taklit etmeye çalışırdım. Görme engelliler okulunda müzik aletlerine erişimim oldu ve yeteneğimi fark ettim. Orada aldığım eğitim, müziğin hayatımın merkezinde olmasına karar vermemi sağladı. Klasik gitar ve piyano eğitimlerimi tamamlayıp güzel sanatlar lisesini kazandım. Benim için yaşam şekli ses. Çünkü ses bana hayattaki her şey hakkında bilgi veriyor. Kişinin ses tonundan, mimiklerini, hareketlerini, duygularını anlayabiliyorum. Ses, benim gözlerim gibi. Kulaklarım çok daha hassas ve ses sayesinde dünyayı algılıyorum. Bu yüzden işitmeme çok dikkat ediyorum." Bozteke, müziğin sosyalleşmesine de büyük katkı sağladığını ve müzik sayesinde birçok arkadaş edindiğini vurguluyor. Bu arkadaşlıkların da müziğe olan tutkusunun gelişiminde büyük rol oynadığını ekliyor. Bu deneyimlerin hepsi onun müzik yolculuğunda önemli bir yere sahip.
Yazılım ve Müzik: İki Başarılı Alan
Müzik yeteneğinin yanı sıra yazılım alanında da yetenekli olan Bozteke, mobil uygulamalar, web sayfaları ve masaüstü uygulamaları geliştirmektedir. Bu iki alanı birleştiren Bozteke, müzik çalışmalarında kullandığı yazılımları geliştirerek kendi kendine yeten bir sanatçı profili çizmektedir. 2014 yılında ilk bilgisayarını aldığında programlama ile tanışan Bozteke, bu alanda kendini geliştirerek, müzik çalışmalarında kullandığı yazılımları ve teknolojileri daha iyi anlama ve kullanma yoluna gitmiştir. Müzik ve teknolojiyi birleştirerek kendi iş akışını oluşturmuş, kendi bestelerini kaydedip düzenlemesini kendi yaparak, daha da özgürleşmiştir. Bu yeteneklerini geliştirmeye devam ederek, gelecekte yeni projelerde kullanmayı hedeflemektedir. Bozteke, kendi kendine yeten bu yapısı ile birçok genç müzisyen için ilham kaynağı olmayı başarıyor.
Uluslararası Başarılar ve Gelecek Hedefleri
Almanya'da düzenlenen Uluslararası Görme Engelliler Şarkı Yarışması'nda 2021 ve 2023 yıllarında elde ettiği 2'ncilik ve 3'üncülük dereceleri, Bozteke'nin yeteneğinin uluslararası alanda da tanındığını göstermektedir. Bu başarılarının yanı sıra, sözü ve müziği kendisine ait 14 bestesi bulunan Bozteke, gelecekte daha fazla şarkı üretmeyi ve müzik eğitimi vererek genç yetenekleri desteklemeyi planlıyor. Ud ve viyola gibi diğer enstrümanları da çalmayı öğrenen Bozteke, ritim enstrümanlarına da ilgi duyuyor. Türkiye'yi temsil etme gururunu yaşayan Bozteke, müziğin sınır tanımayan gücüne inanarak, işitme engellilere yönelik çalışmalar yaparak toplumsal fayda yaratmayı da hedefliyor. Bozteke'nin müzik yolculuğu, azim ve yeteneğin her türlü engeli aşabileceğinin en güzel örneklerinden biridir.