Sanayi ve teknoloji diplomasisi, küresel rekabette önemini giderek artırıyor. Türkiye, sanayi ve teknoloji odaklı dış politikalarıyla küresel rekabet gücünü yükseltmeyi hedefliyor. Özellikle 4. sanayi devrimi ve ikiz dönüşüm süreçlerinde bu diplomasi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, 2017'den beri Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen Antarktika kutup araştırmaları, bilim insanlarına önemli fırsatlar sunuyor. Bu araştırmalar, ülkemizde Antarktika farkındalığını artırırken, uluslararası arenada Türkiye'nin temsil gücünü de güçlendiriyor. Ülkemiz, gelecekteki çalışmalar için ihtiyaç duyulan altyapıyı geliştirmeye odaklanıyor. Bu çalışmalar aynı zamanda, ülkemizin sürdürülebilir enerji kaynakları alanındaki teknolojik gelişmelerine de katkı sağlayacaktır.
Antarktika Kutup Araştırmaları Üssü
Türkiye, Antarktika'da "Antarktika Kutup Araştırmaları Üssü" kurmak için Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı ve Antarktika Çevre Koruma Komitesine üs tasarımı ve ÇED raporunu sundu. Süreç olumlu sonuçlandı. Azami 50 kişi kapasiteli üs, 3 ana bölümden oluşacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını önceliklendirecek. Modüler yapısıyla hızlı inşa edilecek üs, Araştırma faaliyetleri için ideal bir ortam sağlayacaktır. Üs, Antarktika'daki bilimsel çalışmaların kalitesini ve kapsamını önemli ölçüde artıracaktır. Bu sayede, Türkiye'nin Antarktika'daki varlığı daha da güçlenecektir. Üs, Türkiye'nin gelecekteki kutup araştırmalarına da önemli bir destek sağlayacaktır.
10. Antarktika Seferi ve Kutup Bölgeleri Koordinasyon Kurulu
Türkiye, 2025-2026 döneminde Antarktika'ya 10. seferini gerçekleştirecek. Bu sefer, yeni üssün inşasına da katkı sağlayacaktır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde kurulacak Kutup Bölgeleri Koordinasyon Kurulu, kutup çalışmalarını takip edecek, ulusal stratejileri belirleyecek ve koordinasyonu sağlayacak. Kurul, Antarktika çalışmalarının daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır. Bu kurul, Türkiye'nin kutup araştırmalarındaki stratejik hedeflerini daha iyi belirlemeye ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli adımları atmaya yardımcı olacaktır. Bu gelişmeler, Türkiye'nin kutup bölgelerindeki çalışmalarına yeni bir ivme kazandıracaktır.